The Bloomsbury cookbook, Jans Ondaatje Rolls

Wie had gedacht dat Virginia Woolf hield van broodbakken en er goed in was? Of dat Carrington goed leerde koken om Lytton Strachey tevreden te houden, die elke dag minstens één keer rijstpudding wilde eten?

Af en toe krijg je een boek in handen dat je openslaat en dat je niet meer wilt wegleggen. Een boek waarin je wilt blijven bladeren, terwijl je geniet van alles wat je leest en ziet.
Zo’n boek is The Bloomsbury cookbook. De titel is een tikje misleidend, want hoewel er erg veel recepten in staan, is dat niet het belangrijkste.

De Bloomsbury-groep bestond uit een losse verzameling kunstenaars, schrijvers en denkers die vriendschappen en liefdes deelden en die vrijheid en verandering wilden na het verstikkende Victoriaanse tijdperk.

Het begon als een groep studiegenoten van Toby, de broer van Virginia en Vanessa die regelmatig op bezoek kwamen in hun kamers in Bloomsbury.

Uiteindelijk zouden invloedrijke mensen deel uitmaken van deze kring, met schilders als Duncan Grant, Vanessa Bell, Dora Carrington en Roger Fry, schrijvers als Virginia Woolf, Lytton Strachey en E.M. Forster en denkers en journalisten als Leonard Woolf en John Maynard Keynes.
Virginia en Leonard Woolf
In The Bloomsbury cookbook probeert Jans Ondaatje Rolls de leden van de Bloomsbury-groep nader te komen via hun recepten en wat ze graag aten.

Het boek is verdeeld in 7 chronologische hoofdstukken. Zo is er bijvoorbeeld een hoofdstuk over het begin van Bloomsbury, Bloomsbury tijdens de Eerste Wereldoorlog, Bloomsbury in het buitenland enzovoort.

Aan de hand van fragmenten uit hun dagboeken, brieven en romans wordt er verteld  wat er op dat moment gebeurde in Bloomsbury en daarna volgen recepten van de gerechten die men at. Soms originele recepten van de leden zelf, soms een recept uit een kookboek uit die tijd, en enkele keer een modern recept van de schrijfster.

Het boek is werkelijk heel mooi geïllustreerd met foto’s, handgeschreven recepten, boodschappenlijstjes of brieven en natuurlijk de vele prachtige schilderijen die gemaakt werden door de verschillende schilders van Bloomsbury, die allemaal regelmatig etenswaren of gerechten lieten terugkomen in hun werk.
Vanessa Bell
Achterin zijn bovendien nog meer recepten te vinden, plus een lijst van Bloombury-leden en een uitgebreide bibliografie.

The Bloomsbury cookbook is dus deels kookboek, deels memoires, deels biografie, deels kunstboek en deels sociale geschiedenis. Het maakt niet uit dat het niet echt te duiden is, het is namelijk in ieder geval een bijzonder en prachtig boek om elke keer opnieuw te pakken om je te laten meeslepen in de wereld van Bloomsbury. Ik ben erg blij dat ik dit boek in mijn bezit heb, want het is denk ik een van de mooiste boeken die ik nu in de kast heb staan.

Originele titel: The Bloomsbury cookbook, recipes for life, love and art.
Uitgegeven in 2014
Bladzijdes: 333
Alle inkomsten van dit boek gaan naar de Charleston-trust.

Reacties

  1. Dag Bettina, dit lijkt me in meerdere betekenissen van het woord een heerlijk boek! Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een absoluut prachtig boek en ik kan het je zeker aanraden, ik weet zeker dat je hier bijzonder van zal genieten!!
      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts