Uit het licht, M.O. Walsh

Opgroeien is niet bepaald gemakkelijk, zoals elke puber weet. Er is te veel wat kinderen niet weten en volwassenen menen wel te weten, te veel ervaringen die pas een plaats krijgen als een kind zelf volwassen is geworden. 

Als er dan tijdens je kindertijd of vroege pubertijd dingen gebeuren die elk begrip te boven gaan, is het helemaal moeilijk om daar een weg in te vinden en ermee om te leren gaan.

In Baton Rouge, Louisiana wordt in 1989 de jonge Lindy verkracht. Niemand weet wie de dader is, maar verdachten blijken er genoeg te zijn. Zo is er de criminele buurjongen, de enge buurman en zijn rare pleegzoon en de hoofdpersoon, die tijdens de aanval pas veertien was. Toch is ook hij verdacht, omdat hij bijna obsessief verliefd was op Lindy. In de jaren na de vreselijke gebeurtenis probeert de jongen alles om in de gunst van Lindy te komen, maar echt leren kennen doet hij haar niet.

De verkrachting, hoe vreselijk ook voor Lindy, is niet de hoofdmoot van het verhaal, het geeft als het ware alleen de aftrap voor het feit dat de hoofdpersoon volwassen moet worden.
Uit het licht gaat vooral over opgroeien, over verlies, de pijnlijke eerste liefde, leren omgaan met je eigen verdriet en het verdriet van anderen en vooral schuldgevoel en het proberen gemaakte fouten goed te maken.

Heel mooi en invoelend wordt duidelijk hoe de onschuld van de kindertijd langzaam wordt vervangen door weten, hoewel weten niet hetzelfde is als begrijpen. Voeg daarbij dat pubers vol hormonen zitten en vooral gericht zijn op zichzelf en je begrijpt waarom communicatie soms zo lastig is, wanneer luisteren we nu werkelijk naar elkaar?

Mooi ook vond ik hoe de zomerse sfeer van Louisiana wordt overgebracht, ik voelde de hitte en zag de bloeiende azalea’s en de vele muggen voor me.
Heel begrijpelijk is  de reden die we leren kennen op de laatste bladzijden waarom hij al die jaren heeft geprobeerd om bij Lindy in de buurt te komen en haar te helpen, zeker als je beseft dat de jongen toen nog maar 14 was.

M.O. Walsh kent het zuiden goed, hij studeerde in Mississippi en werkt nu aan de universiteit van New Orleans waar hij Creative writing geeft. Uit het licht is zijn debuutroman, en wat mij betreft een bijzonder goed geslaagd debuut.

Uit het licht is mooi, goed geschreven en mooi opgebouwd. Geen moment zakt het verhaal in, geen scene is overbodig. Knap hoe sommige voorvallen terug komen, alleen in een ander licht, mooi hoe sommige draadjes weer terug komen, alleen in een ander verband. 
En ik vond het ontroerend toen ik erachter kwam aan wie de hoofdpersoon het verhaal nu vertelt en waarom.

Kortom, M.O. Walsh is een schrijver om in de gaten te houden, want ik hoop dat er nog meer boeken van zijn hand zullen volgen.
  
Originele titel: My sunshine away
Uitgegeven in: 2015
Nederlandse uitgave 2015 door uitgeverij Ambo/Anthos
Nederlandse vertaling: Astrid Huisman
Bladzijdes: 315

Reacties

  1. Deze mag wel op het lijstje denk ik, ik ben dol op die broeierige zuidelijke sfeer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook! Ik ben op dit moment erg veel boeken aan het lezen (en kopen) die zich in The South afspelen, heerlijk. Deze vond ik erg mooi iig.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts