Zeven is zwijgen, Lindsay Faye

New York in de jaren ’40 van de 19e eeuw, een plek waar elke dag nieuwe mensen komen wonen. Van Ieren die de hongersnood in Ierland willen ontsnappen tot slaven die gevlucht zijn van de plantages in het zuiden. Ieder van hen hoopt in New York op een nieuw bestaan en een mooie toekomst. Helaas is het een stad vol armoede en ellende, waar bijna niets geregeld is door de overheid. Het is ieder voor zichzelf  en er zijn gelegenheden genoeg voor mensen om zichzelf te verrijken ten koste van hun medemens.
Het net opgerichte politiekorps heeft nog weinig mogelijkheden en nog minder steun van de bevolking, maar het is tenminste een begin.

Timothy Wilde heeft sinds het vorige boek De goden van Gotham promotie gemaakt. Hij heeft een eigen kamertje en een bureau en krijgt van de hoofdcommissaris de lastige opdrachten waarbij onorthodox denkwerk vereist is.
Hij zit net met een collega over een opgeloste zaak van een vermist schilderij na te praten, als een mooie jonge vrouw het politiebureau binnenkomt. Lucy Adams heet ze en haar zoontje en haar zuster zijn ontvoerd door slavenjagers. Timothy roept de hulp van zijn broer Valentine in en ze weten de ontvoerde familie te bevrijden. De slavenjagers laten het er echter niet bij zitten en al snel hebben de broers te maken met een niets en niemand ontziend complot waarbij niemand is wie hij zegt te zijn, waarbij doden vallen en de politiek op allerlei manieren erbij betrokken is.

In 1846 was er nog slavernij in het zuiden van de Verenigde Staten. Sommige slaven wisten te ontkomen, soms met behulp van de Ondergrondse spoorlijn. Op hen werd jacht gemaakt door slavenjagers (kraaienvangers) die de gevluchte slaven terug brachten naar hun eigenaren. Vrije zwarte mensen moesten echter ook oppassen, maar al te vaak werden vrije zwarte mensen ontvoerd en verkocht als slaaf, met een mooie premie voor de kraaienvanger.
In het noorden was geen slavernij, maar gelijke rechten waren er zeker niet. Zwarte mensen mochten in New York wel stemmen, maar alleen als ze een bepaald inkomen hadden en zwarte mensen mochten in de rechtbank niet getuigen als het ging om een zaak van andere zwarte persoon.
Veel politici in het noorden waren niet bepaald van plan om voor de slaven een oorlog te beginnen. Ten eerste hadden ze de katoenindustrie en vooral de inkomsten daarvan nodig (geld laten de wielen van de politiek altijd gemakkelijker draaien). Ten tweede wilde bijvoorbeeld de democratische partij niet al te openlijk opkomen voor de zwarte bevolking om de Ierse arbeiders die net zo hard om werk verlegen zaten niet van hen weg te jagen.

Timothy zou je modern kunnen noemen in zijn opvattingen, vooral in het accepteren van het ongebruikelijke liefdesleven van zijn broer, maar het is waarschijnlijker dat hier de familieband het belangrijkste was.
De relatie tussen Timothy en Valentine is interessant. Ze zijn al sinds hun vroege jeugd op elkaar aangewezen en Valentine heeft Timothy als het ware opgevoed en hem de dingen geleerd die volgens Val nodig waren om te overleven. Timothy heeft aan de ene kant een behoorlijke hekel aan Val en de moeilijke posities waar Val hem regelmatig in brengt. Aan de andere kant is zijn broer zijn enige familie en wil hij alles doen om hem te beschermen en te helpen. Timothy heeft niet altijd een hoge dunk van zijn broer en denkt dat zijn broer dat ook niet van hem heeft. Hij is dan ook altijd verbaasd als Val hem meteen te hulp schiet als Tim hem nodig heeft, al brengt het zijn eigen leven in gevaar.

Net als De goden van Gotham is Zeven is zwijgen een spannend, goed geschreven boek, vol historische details die het interessant maken. Lindsay Faye heeft overduidelijk heel veel research gedaan en dit maakt dat ze zonder moeite het New York van 1846 tevoorschijn laat komen, met daarbij gelukkig ook nog karakters van vlees en bloed. Hoewel hij een kleine rol heeft, is Jean-Baptiste wel cruciaal op een bepaald moment en als je erachter komt hoe hij leeft, sluit je het joch in je hart. Ook Julius en Jim komen tot leven en spreken tot je.
Opnieuw een compliment voor de vertalers die het 19e eeuwse Flash (een soort New Yorks bargoens) heel inventief hebben weten over te brengen, zonder dat het belachelijk wordt.

Zeven is zwijgen is het tweede deel van wat een trilogie moet worden over Timothy Wilde en ik ben blij dat er nog een boek komt om naar uit te kijken. Ik wil graag nog een boek lezen in deze fascinerende tijd en ik hoop dat sommige personages opnieuw een opwachting zullen maken.

Originele titel: Seven for a secret
Originele publicatie in:
Uitgegeven in Nederland: 2013, Uitgeverij
Vertaling: Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap
Gelezen als e-boek (mijn eerste e-boek J )

Reacties

  1. Dit boek had ik een tijdje terug meegebracht bij de bibliotheek. Toen ik er in wilde beginnen zag ik dat De Goden... het eerste boek was en heb het toen weer teruggebracht om eerst deze te lezen. Helaas is dit er nog niet van gekomen. Je berichtje herinnert me er nu weer aan :).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deel I en deel II zijn beiden erg goed. Veel plezier ermee!

      groetjes,

      Verwijderen
  2. Hé Bettina, wat ontzettend leuk om te lezen! En wat grappig dat dit je eerste e-boek is geworden. Beviel het? Ik lees om en om 'e' en papier, vind het allebei zo z'n voordelen hebben, maar merk wel dat ik eerder naar papieren boeken grijp, omdat ze veel zichtbaarder liggen te wachten. Binnenkort maar weer eens wat van de e-stapel pakken! Hartelijke groet, Maaike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is er een van jou, nietwaar? Echt heel knap gedaan met het vertalen van het Flash!
      Ik lees eboeken in de bus, en dat bevalt erg goed. Ik ben blij dat ik een ereader heb aangeschaft.

      Groetjes,

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts